Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2024. Március 15. 10:43, péntek | PR
Forrás: (x)

Kertépítéshez szükséges elemek: amikre biztosan szükséged lesz

Kertépítéshez szükséges elemek: amikre biztosan szükséged lesz

A kertépítészet egy rendkívül komplex, különálló szakma. Ugyanakkor a gyakorlottabb kertészek akár önállóan is belevághatnak kisebb-nagyobb kertépítészeti projektekbe.

Ebben az esetben a saját felelősségünk minden szükséges anyagot és elemet beszerezni. Összegyűjtöttük tehát, mi az, amire szinte biztosan szükséged lesz az építés alatt!

Geotextília

A geotextília számos célt szolgálhat. Meggátolja a kavicsok bemosódását a földbe, akadályozza a gyomok növekedését. Fóliaszerű anyaga lehetővé teszi a víz és tápanyagok átszivárgását, vagyis a fölötte lévő földréteg megfelelően „szellőzik”, a növények szabadon növekedhetnek. Ugyanakkor nagyobb darabok egyik oldaláról sem juthatnak át, így a felszínhez közeli talajfedő anyagok – mulcs, kavics – nem kerül be a földbe, míg az alsó rétegekből sem fognak gyomnövények áthatolni. Emellett burkolatok, falak, kerítések építésekor is hasznos lehet, hiszen határvonalat képez az építmény aljzata és a talajrétegek között.

Kavics, homok, mulcs

A különböző méretű kavicsok, a mulcs és a homok szintén több helyen is fellelhető egy kertben. Az apró kavicsok aljzatot képezhetnek egy térkővel burkolt felületnek, míg a nagyobb szemű díszkavicsok önmagukban is „burkolatként” üzemelhetnek akár kialakított kültéri parkolóhely, akár kaviccsal körbeszórt virágoskert esetén is.

A mulcs ez utóbbihoz hasonló módon talajfedő célt szolgál. A különbséget azonban az anyag adja: míg a kavics jobban illik a modern stílusú kertekbe, addig a mulcs természetes megjelenése bárhova jól beilleszthető.

Végül a homok kevésbé szembetűnő helyeken szerepelhet: térkövezés esetén besöprésre alkalmazható az egyes burkolati elemek közötti rések kitöltésére. Emellett pedig bizonyos növények számára is jót tesz, ha a földjükbe homok kerül, ez ugyanis lazítja a talajt, könnyebb növekedést és még jobb vízelvezetést biztosítva.

Kültéri burkolat

Szinte alig van kert, ahol ne találkozhatnánk valamilyen típusú kültéri burkolattal. A leggyakoribb a térkő burkolat alkalmazása, hiszen ez nagyobb, a föld szintjén lévő felületek burkolására is alkalmas. Ugyanakkor egyes térkövek megfelelőek lehetnek medencék körüli területekre, garázsbeállókhoz, de akár kerti ösvény kialakítására is. Ez utóbbi funkciót betöltheti még a bontott tégla is, amely rendkívül népszerű rusztikus megjelenése által.

Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor a teraszburkolatokról sem, amelyek általában némiképp eltérnek az egyszerű térkövektől. Mégis hasonló ápolásra van szükségük, hiszen az időjárási viszontagságok komoly károkat tehetnek bennük: a fagy és víz ellen érdemes meghatározott időközönként impregnálószerrel kezelni a felületeket.

A Babó Kőburkolatok kínálatában mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet a kertépítéshez! Szerezz be mindent egy helyről kedvező áron, villámgyors kiszállítással! Kezd a kertépítést a webshopjukban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 10. 09:50, péntek | PR

A változékony időjárás sok autósnak okoz fejtörést

Az április meglehetősen szeszélyes volt, nyári meleget éppúgy lehetett tapasztalni, mint erőteljes lehűlést. Ez pedig sok autósnak okoz gondot, hiszen nem tudják, mire is készítsék fel járművüket.

2024. Május 08. 00:00, szerda | PR

A 2024. áprilisi teljes napfogyatkozás

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.